Poklady z přírody: Jak být díky ní zdravá a ještě mít hezký domov?

Dekorace za pár korun

Pokud nechcete zbytečně utrácet peníze za dekorace v zahradnictví či hobby marketu, vyrazte do lesa či na louku. V zimě se vám hodí chvojí a šišky, na jaře si můžete ozdobit domov lučním kvítím, v létě různými větvičkami a na podzim najdete v lese úplné poklady. Barevné listí, větvičky, žaludy, kaštany, šišky a jiné různé podzimní plody.

podzimní_kouzlo_lesa

Doma můžete využít vázu na větvičky a ozdobit je, nebo dokoupíte pár drobností na výrobu podzimního či adventního věnce. Fantazii se meze nekladou a inspirace je plný internet nebo televize. Tak vzhůru do tvoření.

Medicína z přírody

Na jaře, až rozkvetou pampelišky, vezměte děti a vyrazte na louku. Natrhejte květy této léčivky, nechte je chvíli na nějaké bedýnce, ať z nich vyleze hmyz a poté je namočte do vody alespoň na dvacet čtyři hodin. Potom je povařte, přidejte cukr a nakonec přeceďte a máte pampeliškový med, který vás na podzim zachrání, až budete kašlat.

louka_s_pampeliškami

Podobně to můžete udělat se smrkovými výhonky, které dokážou vyléčit rýmu a kašel. Pokud někde potkáte křen, vezměte ho také s sebou, protože je plný vitamínů. Nastrouhejte ho, přidejte trochu vody, octa, oleje, cukru a soli a naplňte si skleničky. Pro jistotu můžete zavařit, aby se víčka chytla a umístěte do lednice. Tato vitamínová bomba vám vydrží klidně rok.

Letní a podzimní sklizeň

I v přírodě najdete ovoce či jiné plody, které si můžete natrhat. Začít můžete s jablky u silnice a uvařit přesnídávku. Teď se možná chytáte za hlavu, že jablka od silnice jsou plná škodlivých látek. Není to pravda. Už dávno jezdí po silnicích auta, která musí projít kontrolou emisí každé dva roky a normy jsou naštěstí přísné. Proto se nemusíte obávat škodlivin. Tento fakt potvrzuje nejedna studie. V lese můžete natrhat maliny, ostružiny a u cesty šípek. Z těchto surovin uvařte pečený čaj, který si pak vychutnáte v pohodlí vašeho gauče třeba u vánočních pohádek. Všechny výše zmíněné drobnosti a dobroty se perfektně hodí jako malý dárek pro naše blízké.